Hozzávalók:
- 60 dkg BL 80 kenyérliszt,
- 20 dkg Teljeskiörlésű liszt,
- 20 dkg BF 55 rétesliszt,
- 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, kb. 6 dl víz,
- 3 evőkanál kaukázusi kefir,
- mazsola, mogyoró vagy dió tetszés szerint.
Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet és felfuttatjuk (kb. 15 perc).
A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).
A liszteket megszitáljuk, megfelelő edénybe tesszük, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat, összeállítjuk a tésztát és addig gyúrjuk, míg a liszt teljesen átveszi a nedvességet.
Fehér liszttel jól meglisztezzük, megformázzuk, kb. 1-2 órát kelesztjük. A megkelt kenyeret jól átgyúrjuk, majd megformázzuk, erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240 °C).
Kb. 45-55 percig sütjük, de az első 20 percben ne nyissuk ki a , sütő ajtaját, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.
|