Kenyérkülönlegesség

Hozzávalók:

  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt,
  • 20 dkg Teljeskiörlésű liszt,
  • 20 dkg BF 55 rétesliszt,
  • 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, kb. 6 dl víz,
  • 3 evőkanál kaukázusi kefir,
  • mazsola, mogyoró vagy dió tetszés szerint.

Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk
bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet és felfuttatjuk (kb. 15 perc).

A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha
hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).

A liszteket megszitáljuk, megfelelő edénybe tesszük, hozzáadjuk
a fenti hozzávalókat, összeállítjuk a tésztát és addig gyúrjuk,
míg a liszt teljesen átveszi a nedvességet.

Fehér liszttel jól meglisztezzük, megformázzuk, kb. 1-2 órát
kelesztjük. A megkelt kenyeret jól átgyúrjuk, majd megformázzuk,
erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles
késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró
sütőbe tesszük (220-240 °C).

Kb. 45-55 percig sütjük, de az első 20 percben ne nyissuk ki a ,
sütő ajtaját, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét,
hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük,
majd a megsült kenyeret kivesszük, fa alátétre tesszük hűlni.
1 óra múlva fogyaszthatjuk.