Graham-kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg Teljeskiörlésű liszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • púpozott evőkanál só,
  • 350 g kaukázusi kefir,
  • 5 dl víz, tökmag, napraforgó tetszés szerint.

Az élesztőt 1 dl langyos vízben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk
(kb. 15-30 perc).

A sót 1 dl langyos vízben feloldjuk. A kefirt 3 dl langyos vízben
elkeverjük.

A Graham-lisztet megfelelő edénybe tesszük, hozzáadjuk a fenti
hozzávalókat, összeállítjuk a tésztát és addig gyúrjuk, míg a liszt
teljesen átveszi a nedvességet.

Fehér liszttel jól meglisztezzük, megformázzuk, kb. 1-2 órát kelesztjük.
A megkelt kenyeret jól átgyúrjuk, majd megformázzuk,
erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel
a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe
tesszük (220-240°C).

Kb. 45-55 percig sütjük, de az első 20 percben ne nyissuk ki a
sütő ajtaját, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét,
hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük,
majd a megsült kenyeret kivesszük, fa alátétre tesszük hűlni.
1 óra múlva fogyaszthatjuk.