Házi krumplis kenyér |
Hozzávalók:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk A krumplit sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük. A sót 1 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen). Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat, a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni). Amikor kész a tészta megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor megkelt a tészta, jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a tészta felére visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán ismét megnövekszik). A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C). Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk, majd a megsült kenyeret fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk. |