Hozzávalók:
- 1 kg Teljeskiörlésű liszt,
- 5 dkg élesztő,
- púpozott evőkanál só,
- 350 g kaukázusi kefir,
- 5 dl víz, tökmag, napraforgó tetszés szerint.
Az élesztőt 1 dl langyos vízben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk (kb. 15-30 perc).
A sót 1 dl langyos vízben feloldjuk. A kefirt 3 dl langyos vízben elkeverjük.
A Graham-lisztet megfelelő edénybe tesszük, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat, összeállítjuk a tésztát és addig gyúrjuk, míg a liszt teljesen átveszi a nedvességet.
Fehér liszttel jól meglisztezzük, megformázzuk, kb. 1-2 órát kelesztjük. A megkelt kenyeret jól átgyúrjuk, majd megformázzuk, erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C).
Kb. 45-55 percig sütjük, de az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.
|