Hozzávalók:
- 25 dkg TBL 70 fehér tönkölyliszt
- 50 dkg BL 80 fehér kenyérliszt
- 25 dkg BL 112 félfehér kenyérliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 7-8 dl víz
- Gabonamagvak, vagy egyéb fűszerek pl: koriander
Az élesztőt a csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntjük az 1 dl langyos vizet és felfuttatjuk. (kb. 15 perc)
A sót 1 dl vízben feloldjuk. A megszitált lisztet megfelelő edénybe tesszük, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt. Langyos vízzel összeállítjuk a tésztát, hozzáöntjük a vízben feloldott sót. Tésztát jól átdagasztjuk, míg hólyagos nem lesz.
(A tönköly liszttel nehezebb dolgozni, mert több vizet vesz fel, egy kicsit ragad, többször kell liszteznünk kezünket.)
A megformázott kenyeret sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe tesszük, bevágjuk a tetejét, meleg vízzel megkenjük. Kb. 1 órát kelni hagyjuk (de vigyázzunk nehogy elkeljen). Ha jól megkelt, forró sütőbe tesszük (200 C fok). Kb. 1 órát sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót. 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Majd a megsült kenyeret kivesszük konyharuhába csavarjuk, majd fa alátétre tesszük.
1 óra múlva fogyaszthatjuk.
|